Nikon Coolscan 5000 ED en Windows 7 64-bits

Al enige tijd ben ik de trotse bezitter van een heuse Nikon Coolscan 5000 ED negatiefscanner. Helaas werkt deze scanner officieel alleen op een 32-bits besturingssysteem. Aangezien Nikon niet van plan is om zelf geschikte 64-bits drivers te ontwikkelen is het dus de hoogste tijd om zelf aan de slag te gaan.

 • Installeer de normale 32-bits versie van Nikon Scan 4.03 op je systeem. Deze software kun je downloaden vanaf de Nikon website (link).
 • Kopieer het bestand NKScnUSD.dll uit de directory “C:\Program Files (x86)\Common Files\Nikon\Driver\ScanUSB” samen met dit “scanners.inf” bestand naar een nieuwe tijdelijke directory.
 • Zorg ervoor dat de scanner is aangesloten en ingeschakeld.
 • Open de Windows Device Manager: Control Panel > Administrative Tools > Computer Management en klik aan de linkerzijde van het venster op Device Manager. (Gebruikers van een Nederlandstalige versie van Windows 7 openen de devicemanager via Configuratiescherm > Hardware en geluiden > Apparaten en printers > Apparaatbeheer)
 • Klik met de rechtermuistoets op de Nikon CoolScan scanner in de lijst met gedetecteerde apparaten en kies vervolgens “Update Driver Software” (Stuurprogramma’s bijwerken).
 • Selecteer “Browse my computer” (Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken) en navigeer naar de tijdelijke directory waar de bestanden NKScnUSD.dll en scanners.inf geplaatst zijn.
 • Windows zal tijdens de installatie van de drivers om expliciete toestemming vragen. Klik op “Next” (Volgende) en vervolgens “OK” om de installatie af te ronden.

Veel plezier met je Nikon scanner!

21 Replies to “Nikon Coolscan 5000 ED en Windows 7 64-bits”

  1. Lex,
   Omdat ik op mijn computer ook het NKScnUSD.dll bestand niet kan vinden, wil ik je vragen waar jij dat hebt gevonden. Op welke plaats stond het bij jou op de computer?

 1. Jeroen,

  Reuze bedankt. Ik moest wel eerst een wordpad document aanmaken met scanners.inf als naam en dat in de subdirectory met de nikon file samen.
  Ik ben blij met het resultaat. Wat is Nikon lazy!
  Hartelijke groet, Hans

 2. Hallo Jeroen,
  Ik werk met de coolscan IV ed van nikon 32 bit met de versie 4.0.0 geupdated met versie 4.0.2 . Besturingsysteem is windows 7 – 64 bit. Zou de door jou bovengenoemde oplossing met jouw nikon coolscan 5000 ed ook van toepassing kunnen zijn voor mijn nikon coolscan IV ed ? Vriendelijke groet, Max Milikan.

  1. Volgens mij zou dit ook moeten werken.

   De Coolscan IV is volgens mij identiek aan de Nikon LS-40 en deze staat ook in het “scanners.inf” bestand.

 3. Jeroen,
  onlangs ook overgestapt op Windows 7. Jouw oplossing voor de Coolscan 5000 komt als geroepen! Bedankt daarvoor. groet, Jan

 4. Jaren plezier gehad van jouw oplossing.
  Nu heb ik een machine met windows 8 (64)
  Pakt hier het stuurprogramma niet omdat er geen digitale handtekening op zit.

  Oplossing hiervoor?

 5. Hoi Jeroen,
  Bedankt voor de tip, heb Windows 8 en Coolscan 5000ED.
  heb stappen 1 t/m 10 uitgevoerd.
  Nu 11. Once the system starts, install the DJI driver as you would on Windows 7.
  waar vind ik de DJI driver?

 6. Je bent een topper man, je hebt me gered!
  Eerst Windows 8 instructies en dan Windows 7 instructies erachteraan.
  Nogmaals bedankt!

 7. Hallo, heeft u al gemigreerd naar Windows 10?
  Zo ja:
  Ik heb al jaren geleden een gebruikte Coolscan 5000 ED 2e hands gekocht, heb nu pas tijd om het te gaan gebruiken. Ik weet niet welke versie Nikon driver daar in zit.

 8. Dag Jeroen,

  Ik probeer mijn coolscan 4000ED op Windows 7 te laten werken via jouw methode. Bij de laatste stap krijg ik steeds de melding dat de meest recente stuurprogramma’s al ge├»nstalleerd zijn. Enig idee hoe ik ze wel ge├»nstalleerd krijg?

  Alvast dank voor je hulp.

 9. Dag Jeroen,

  Ik probeer mijn coolscan 4000ED op Windows 7 te laten werken via jouw methode. Bij de laatste stap krijg ik steeds de melding dat de meest recente stuurprogramma’s al ge├»nstalleerd zijn. Enig idee hoe ik ze wel ge├»nstalleerd krijg?

  Alvast dank voor je hulp. Hopelijk heb je een oplossing.

 10. Geachte heer,

  Graag de methode voor installatie van Nikon 5000ED onder Windows 10. Werkt dit ook met USB 3.0 en USB 3.1?
  Dank bij voorbaat.
  Karel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.